Η αναβίωση του δημοσίου χορού των γυναικών, ο περίφημος χορός των Γριζοφόρων ήταν η φετινή πρωτοτυπία της πανήγυρης των Άνω Λιοσίων.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού «Η ΓΡΙΖΑ» διοργανώθηκε, όπως συνηθιζόταν, ανήμερα της πανήγυρης, 21-05-2025, στη σημερινή Πλατεία Μητροπόλεως, γνωστή, παλαιότερα, ως «αλώνι του Παππού».
Στα λαογραφικά στοιχεία του χορού αναφέρθηκε η Ιωάννα Λιόση, αμέσως μετά το καλωσόρισμα του Γεν. Γραμματέα της ΓΡΙΖΑΣ Γιάννη Αντωνόπουλου και τον χαιρετισμό του Προέδρου Σπύρου Μαρίνη. Τόνισε ότι ξεκίνησε με το τραγούδι των χορευτριών για να εξελιχθεί αργότερα σε μουσικοχορευτικό γεγονός με την προσθήκη μουσικών οργάνων που έπαιζαν δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες. Τέλος επεσήμανε την ιδιαίτερη λαογραφική αξία του εθίμου που αποτέλεσε το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός του χωριού των Άνω Λιοσίων, σε μια εποχή που η παρουσία των γυναικών στα κοινωνικά δρώμενα ήταν πολύ περιορισμένη.
Ακολούθησε ένα εξαιρετικό χορευτικό πρόγραμμα δεκατριών τραγουδιών στο οποίο μετείχε μεγάλος αριθμός γυναικών, κάτι που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια θα έχει την ανάλογη συνέχεια τα επόμενα χρόνια.
Μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων οι οποίοι είχαν ζήσει το δημόσιο χορό των γυναικών. Οι περισσότεροι μάλιστα απέφυγαν να καθίσουν στα καθίσματα των προσκεκλημένων και προτίμησαν τα τραπέζια των καφενείων της Πλατείας, όπως συνηθιζόταν στα πανηγύρια. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους διακρίναμε τις Αντιδημάρχους Ελένη Λιάκου και Χρυσούλα Κουράση, τον αναπλ. Δήμαρχο Γιώργο Μαυροειδή, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων Γιώργο Μαρπίνη και το συνεργάτη του Δημάρχου Αλκιβιάδη Κολοβό.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία στο Σύλλογο Αρβανίτικου Πολιτισμού «Η ΓΡΙΖΑ», στον χοροδιδάσκαλο Ανδρέα Ατζάμπο που είχε την ιδέα και την καλλιτεχνική επιμέλεια, στα μέλη της ορχήστρας Στέλλα Κολιού (τραγούδι), Σταμάτη Αναστόπουλο (βιολί-τραγούδι), Γιάννη Παπαπέτρου (νταούλι), Ιορδάνη Κουζηνόπουλο (λαούτο) και Νίκο Σοφό (πίπιζα-τραγούδι). Αλλά κυρίως στις γυναίκες των Άνω Λιοσίων που συμμετείχαν μαζικά και ολόψυχα, χωρίς να μπορέσουν, οι περισσότερες, να κρύψουν τη συγκίνησή τους, ακολουθώντας, μετά από πολλά χρόνια, τα χορευτικά βήματα των μητέρων και των γιαγιάδων τους.
Ακολουθούν βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό: